בלוגים של חברי הקהילה

Archives for April 2020 « Recent Articles

Photo of יובל דרור Yuval DrorOffline

המציאות הנוכחית מזמנת הזדמנות טרנספורמטיבית למערכת החינוך. שידוד המערכת המתרחש כעת יכול להיות מחובר לשידוד מערכות מתבקש שרבים בתוך ומחוץ למערכת מייחלים לו. לכל אחד מאיתנו יש STAKE במערכת הן כהורה וכסב לתלמיד, הן כמורה או מנהל או בעל תפקיד אחר בתוך המערכת, והן כ'לקוח' של המערכת או ספק שלה.
חשבתי שיהיה זה תרגיל מחשבתי מעניין, ואולי גם בעל תועלת, אם אשים את עצמי, ואזמין גם אחרים לשים את עצמם במקום שר החינוך הבא ולכתוב את המניפסט שלי למערכת החינוך. הערות והצעות אחרות בהחלט יבורכו.


Photo of יעקב ויטנברג Jacob WittenbergOffline

מקצוע הייעוץ הארגוני, בדומה למקצועות רבים אחרים ואולי אף יותר, יושפע מאוד עם החזרה ההדרגתית של עובדים למקומות עבודתם הקודמים והחדשים. השינויים הצפויים יתחוללו הן בתפיסות התפקיד, בתכני המקצוע והן בשיטות העבודה. כפי שהקורונה היא מגפה שהשפעותיה מורכבות ומשליכות על תחומים רבים, כך השלכות המשבר בארגונים השונים יהיו רב מערכתיים ויחייבו מאמץ רב תחומי ובין דיסציפלינארי, פרופיל עבודה שונה ולמידה גם מאחרים תוך תנועה. חשוב שנבין מה אכן קרה וקורה , מה הולך להתרחש, ומה יש למנוע מלהתרחש.

יועצים ארגוניים התנסו לאורך השנים לייעוץ במשברים מסוגים שונים אך לרוב בהיקף ובעוצמה נמוכה יותר מהמשבר הפתאומי והדרמטי הנוכחי הפוגע בכל אחד ומאיים על הישרדות ארגונים רבים.


Offline

הופעת נגיף הקורונה והמשבר הגלובלי שיצרה, הציבו בפני מדינות וארגונים אתגר מורכב של התמודדות בתנאי אי וודאות רבים, מורכבות ותחושת חוסר שליטה, הקשורים גם לחוסר הידיעה על התנהגות הנגיף ואופן הטיפול הרפואי בו.
משבר הזה יצר אצלנו בארץ אתגר נוסף מעצם העובדה שמדובר במשבר בעל אופי אזרחי ולא משבר שהוא בעל אופי בטחוני או נגזרת שלו.
משבר הנוכחי אותו אנו חווים סביב הקורונה, והעצירה שהוא זימן לנו, יצרו בעיני הזדמנות לבחון את הנחות היסוד והתפיסות של הפיתוח הארגוני בכלל ושל עולם התוכן של מנהיגות בפרט, כולל הכלים והפרקטיקות בהם אנו משתמשים לפיתוחה בדגש על יכולות ניהול משבר. השאלה המרכזית בעיני איפה נהיה מקצועית ב"יום שאחרי" והאם נדרש מאתנו שינוי .


Photo of יובל דרור Yuval DrorOffline

ערב פסח- זמן לקושיות. מעניין שגם בסיפור יציאת מצרים - תקופת כאוס בחיי האומה מישהו רצה להוסיף שאלות...
אכן, במציאות כאוטית ומורכבת אנחנו מחפשים בהירות והבנה, באופן שיסדירו לנו את המחשבה ואת העשייה. שטף המידע הזורם אלינו והדרישה להחליט בקצב מוגבר עשויה להכניס לשיתוק או לפזיזות. שיתוק עשוי להתרחש כאשר מאבדים את ההבנה על הקשר בין סיבה לתוצאה (מה גורם למה) ולכן את היכולת להחליט מה לעשות כדי לשנות מציאות מסוימת. פזיזות עשויה לקרות כאשר מניחים ידיעה מושלמת או מספקת במקום שאיננה. בשני קצות הרף הזה לא כדאי להימצא. אחת הדרכים לא להיגרר לאחד הקצוות הינה לשאול את השאלות הנכונות.


Photo of יעל בן-חורין נאות Yael Ben HorinOffline

בחודשיים האחרונים ארגונים עסוקים במתן מענה למצב החירום שנוצר בעקבות מגפת הקורונה ובשימור החוסן הארגוני והחוסן האישי של העובדים. כעת, עם התארכות המשבר והמעבר ל"שיגרת חירום" (כולל תיכנון החזרה לשיגרה), נדרש להתאים את הפעולות שבוצעו לשימור החוסן למצב החדש. מאמר זה יתייחס לדוגמאות מפעולות לשימור החוסן שבוצעו בארגונים עד כה, בדגש על המלצות להרחבת פעולות בונות חוסן בתקופה זו של "שיגרת חירום".


Offline

מאמר מאת ד"ר יעל בודואן וד"ר ריטה אלוני בנושא שאלות למנהיגות בזמן משבר



Viewed 44,789 times