תפקידו של הייעוץ בהובלת שינוי מדרגה שלישית
תפקיד היועצים הארגוניים במימוש ההזדמנויות בעולם המשתנה
תפקידו של הייעוץ בהובלת שינוי מדרגה שלישית
מרצה ד"ר שי בן יוסף
הרצאת טד המבוססת על פרק 12 בספרי ניווט במורכבות.
שינוי מדרגה ראשונה נעשה במסגרת הכללים הקיימים, מתאים למצבים פשוטים. שינוי מדרגה שניה הוא מעבר מהכללים הקיימים לכללים אחרים, נדרש במצבים מסובכים. שינוי מדרגה שלישית הוא מעבר מהכללים הקיימים לעולם ללא כללים מזוהים, מתאים למצבים מורכבים. הובלת שינוי מדרגה שלישית שונה מגישות מסורתיות להובלת שינוי בכך שהיא מבוססת על התנתקות ממושך (Attractor) קיים, מציאת שאלה הממקדת את מהלך השינוי, יצירת תנאים להתארגנות עצמית, ואיתור מושך חדש. הנעת שינוי מדרגה שלישית נשענת על פעולה סימולטנית, למידה מכישלונות והצלחות קטנות והרחבת (Scaling) המודלים המוצלחים.
הובלת שינוי היא עיסוקם המרכזי של יועצים ארגוניים. בהובלת שינוי במציאות מורכבת, משבשת ומפתיעה אי אפשר להסתפק בשיטות המסורתיות והסדורות. הגישה והפרקטיקות להובלת שינוי מדרגה שלישית יתנו למשתתפים נקודת מבט רלוונטית ועדכנית להובלת שינוי במציאות מורכבת
על המרצה:
ד"ר שי בן יוסף - סוציולוג, מומחה לפיתוח ארגוני וקהילתי במציאות מורכבת. 20 שנות ניסיון בייעוץ למנהלים, צוותים וארגונים. מחבר הספר "ניווט במורכבות - מסע בעולם מפתיע"
מלמד בבי"ס למנהל עסקים במכללה האקדמית קריית אונו, בתכניות מ"א לייעוץ ארגוני באוניברסיטת חיפה, ובמכללה למנהל.
"איי" (islands) הוודאות בתוך אי הוודאות: מחשבות על קודים אתיים והסתגלות של פרופסיה מתהווה ונזילה בעולם משתנה
מרצות לילך זוהר ואלנה צ'רביצ'ניה
בהרצאה נבחן את העוגנים הפרופסיונליים עליהם יועצים ארגוניים יכולים להישען בבואם לעסוק בייעוץ בעולם משתנה. נבקש להציע כי למרות השינויים המהותיים שחוו ארגונים ואנשי מקצוע בתקופת משבר הקורונה, לפרופסיית הייעוץ הארגוני יש כמה עוגנים שלא השתנו - כמו תפקידי היועץ והערך שנותן ללקוחותיו, וכן נתבונן על הקודים האתיים כעוגנים להגדרת זהות מקצועית ויחסים עם הלקוחות/המסתייעים. הדיון יתבסס על מסקנות מרכזיות משתי תזות למוסמך - האחת עסקה בקודים האתיים של מקצועות הסיוע, והשנייה עסקה בהסתגלות של הייעוץ הארגוני בתקופת משבר הקורונה. המחקרים התבססו על תיאוריות של פרופסיות, קודים אתיים ואתיקה מקצועית וכן תיאוריות על משברים, מצבי חירום והקשר לארגונים ולפרופסיות.
על המרצות:
לילך זוהר - חוקרת חברתית יישומית, במכון מאיירס-ג'וינט-ברוקדייל, ויועצת קריירה, בחברת "צומת". בעלת תואר שני במגמה ללימודי הארגון ותואר ראשון בסוציולוגיה ואנתרופולוגיה ובמדע המדינה מן האוניברסיטה העברית בירושלים. עבודת תיזה למוסמך בנושא: הסתגלות פרופסיות בתקופות משבר: הייעוץ הארגוני בתקופת הקורונה, בהנחיית פרופ' ישראל כ"ץ.
אלנה צ'רביצ'ניה - יועצת ארגונית בעלת תואר שני במגמה ללימודי הארגון ותואר ראשון במנהל עסקים ויחב"ל מהאוניברסיטה העברית. עבודת תזה למוסמך בנושא: התנועה בין הדמיון לשונות של האתיקה במקצועות הסיוע, בהנחיית פרופ' גילי דרור. חברת צוות ייעוצי ב"פאזל ישראלי-לקידום גיוון תעסוקתי" ב-"שתיל", שמטרתו לסייע לארגונים בהטמעת תפיסה ופרקטיקות של גיוון והכללה.
חשיבה מערכתית ככלי ייעוצי רלוונטי למציאות משתנה
מרצה לילך דורה
"הקושי אינו להגות רעיונות חדשים, אלא להשתחרר מרעיונות קיימים" – ג'ון קיינס
מגפת הקורונה העמיקה את התובנה שכולנו מחוברים ברשת בלתי-נראית. היא סיפקה דוגמה חיה לאירוע בעל רמת אי-ודאות גבוהה ולחשיבות של העדפת שימור ערכי היסוד של המין האנושי על פני עקרונות תחרות השוק וכיו"ב. הכלי המוצע בהרצאה מבוסס על מודל הקרחון ככלי עבודה מתוך ספרו של אבי אלטמן "לחשוב מערכת", ומודל חשיבה מערכתית של פיטר סנג'י. המתודולוגיה להובלת שינויים במציאות מורכבת מבוססת גם על מודל לדינמיקה מערכתית של ג'ון סטרמן. ההרצאה מבוססת על ניסיון מעשי בהתערבויות באמצעות כלי זה להובלת תהליכים אסטרטגיים ושינויים ברמת מדינה, חברה אזרחית וגופים עסקיים.
ההרצאה תקנה שפה וכלים יישומיים להובלת תהליכי התערבות אפקטיביים במציאות משתנה. יועצים ארגוניים ילמדו את תפיסת החשיבה המערכתית ככלי עבודה ייעוצי משמעותי בעידן של ימינו כולל הסיבות לחשיבותה של חשיבה מערכתית בהתערבות ייעוצית דווקא בעידן זה. כמו כן, הם יזכו להכיר מניסיון כלי התערבות רלוונטיים להובלת תהליכים מערכתיים במציאות משתנה.
על המרצה:
לילך דורה - מנהלת מכון מעברים, יועצת ארגונית ומנחת קבוצות בכירה.
מובילה תהליכי שינוי מערכתיים, אסטרטגיים ומבניים.
בעלת ניסיון של מעל 20 שנה בתחום. תואר ראשון במדעי ההתנהגות מאוניברסיטת בן גוריון, תואר שני בהתנהגות ארגונית מאוניברסיטת ת"א - הפקולטה לניהול ע"ש רקאנטי, לימודי תעודה להנחיית קבוצות בתל"מ ותעודה מטעם קורס דירקטורים.
יעילות, נגטיביות ומה שביניהן - האם עולם העבודה באמת השתנה?
מרצה עופר אופיר
ההרצאה תעסוק בשאלה האם עולם העבודה באמת השתנה כך שהאדם-העובד אכן נמצא במרכז והאם הוא נתפס כעובד או כאדם? אתייחס לתובנות מהרצאה אותה נשא ויקטור פרנקל בה העמיד את האדם כתכלית ולא כמשרת תכליות אחרות - גם בעולם העבודה.
אטען שלמרות השינויים הרבים בעולם העבודה, עדין קיימות התנהגויות שאינן שונות מההתנהגויות שאפיינו מקומות עבודה של תחילת ואמצע המאה הקודמת אלא שהן באות לידי ביטוי בצורות אחרות.
אתאר את ההתמודדות שלי עם הנושאים האלו כמנכ"ל של חברה תוך ניסיון לשנות תפיסות והתנהגויות ניהוליות, אתבסס הן על המודל לאבחון תרבות ארגונית של שיין והן על תובנות מהגישה הפסיכואנליטית-מערכתית ועל מחשבות שקיימות לגבי מה מניע אנשים.
אטען שתפיסות של יעילות ונגטיביות מערערות את מיקומו של האדם בארגון ומייצרות פרקטיקות ניהוליות בעייתיות.
ייחודה של ההרצאה בכך שאינה מזווית היועץ אלא ממבטו של הנועץ וככזו תציג כלים שחוויתי בתהליך הניסיון לשנות תרבות ארגונית לכזו השמה את האדם במרכז ולא כסיסמא.
על המרצה:
עופר אופיר - ניהלתי חברה תעשייתית, בחברה עשיתי תהליך של טיפול בתרבות הארגונית בליווי של ייעוץ חיצוני תוך עיסוק בכל רבדי התרבות מתפיסות ואמונות דרך הערכים וכמובן ההתנהגויות.
כיום מנהל חברה נוספת המהווה אתגר ניהולי מורכב.
בעברי הייתי בתפקידי פיקוד בכירים בצה"ל.
בעל תואר שני במנהל עסקים. בוגר התוכנית לייעוץ ארגוני בגישה הפסיכואנלטית-מערכתית.
- 112 views
- 0 previews
- 4 versions
- 0 comments
- 1 follower
- Updated By:
- יוליה סרוסי Julia Seroussi
- April 5, 2022
- Posted By:
- גלית גנאור Galit Ganor
- March 24, 2022
- Versions:
- v.4
Page Options
0 Comments